HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Taalverwerving bij jonge kinderen | deel 2

De VU Brussel heeft aangetoond dat tweetalige kinderen van 7,5 tot 11 jaar sneller zijn in aandachts-, taal en rekentaken dan ééntalige leeftijdsgenoten

Column| Taalverwerving bij kinderen, deel 2   

Om maar met de deur in huis te vallen; Wist u dat naar schatting 60-75% van de gehele wereldbevolking tweetalig is? Dat zou kunnen betekenen dat ruim de helft van de klasgenoten van uw kinderen een tweede taal spreekt, zonder dat u zich daar bewust van bent. Dan heb ik het niet per definitie over niet-westerse allochtone kinderen. De wereld is in beweging! Afstanden zijn kleiner geworden, grenzen vervaagd en iedereen kent wel een stel of gezin waar twee culturen op één kussen slapen. De tweetalige wereldbevolking groeit!

In dit deel publiceren we een vervolg op het vorige week in Mondi verschenen 'Taalverwerving bij jonge kinderen, hoe werkt dat?'.Tara Ubachs bepreekt enkele voor- en nadelen van tweede- taalverwerving bij kinderen en  pleit voor de invoering van tweetalig onderwijs, een gegeven wat meer en meer zijn intrede doet op Nederlandse basisscholen.

Tweetalig opvoeden
Binnen gezinnen waarbij één of beide ouders een andere taal spreken is het bijna vanzelfsprekend om de kinderen tweetalig op te voeden. Op zich gaat dit vrij natuurlijk, mits de ouders consequent zijn in het toepassen van de gekozen methode. Zo kunnen zij bijvoorbeeld kiezen voor de One Parent One Language (OPOL) methode. Hierbij gebruikt iedere ouder zijn eigen moedertaal als communicatiemiddel met het kind. Maar wat nu als u geen tweetalig gezin bent en u wilt uw kind toch laten kennismaken met een tweede taal? Hoe gaat u dan te werk?
Kinderen koppelen een taal vaak aan een persoon of situatie. Een optie is om zelf een moment op de dag te kiezen waar u consequent in de tweede taal met uw kind communiceert. Dat kan iedere ochtend zijn, of juist een uurtje voor het slapen gaan. Nu vergt dit erg veel inspanning en uithoudingsvermogen van uzelf als ouder, iets wat menig ouder op de lange duur niet kan opbrengen. Een andere voorwaarde is, dat u als ouder redelijk vloeiend moet zijn in de taal. Een anderstalige au-pair is daarom een goed alternatief. Als dat niet binnen de financiële mogelijkheden ligt, zou u kunnen kiezen voor één van de ruim vijfhonderd vvto-basisscholen (vroeg vreemde talen onderwijs) waar vreemde talen vaak vanaf groep 4 worden onderwezen. Daarnaast bestaan er steeds meer mogelijkheden voor buitenschoolse taallessen.

Bijverschijnselen van tweetaligheid
Mocht u het avontuur reeds zijn aangegaan, dan zult u merken dat uw kind in eerste instantie de taal nog niet reproduceert. Heel frustrerend, maar ik kan u geruststellen. Dit fenomeen wordt de 'stille fase' genoemd en is heel normaal bij taalverwerving. Met name bij jonge kinderen van 0-4 jaar kan deze stille periode ruim een jaar duren. Het kind is dan bezig de taal goed in zich op te nemen en te begrijpen alvorens te reproduceren. Kinderen in de basisschoolleeftijd gaan door een kortere stille fase, die varieert van een paar weken tot aan enkele maanden.

Is uw kind al tweetalig, dan zult u ongetwijfeld merken dat hij de talen af en toe door elkaar gooit. Zo zei de zesjarige Ravian al fietsend: “Kijk mam, ik ga af de helling”. In correct Nederlands had hij natuurlijk moeten zeggen: “Kijk mam ik ga van de helling af”. Maar door zijn tweetaligheid mengde hij het Engelse: “Look mom, I’m going off the hill”. Dit is een duidelijk voorbeeld van interferentie; een fenomeen dat getuigt van tweetaligheid en mag zeer zeker niet als fout gezien worden. Naarmate het kind ouder wordt zal interferentie afnemen en uiteindelijk zelfs volledig verdwijnen.

Nu kunt u zich afvragen of  u uw kind wel bloot wil stellen aan een tweede taal na het lezen van dit artikel? Een wetenschappelijk weetje trekt u mogelijk over de streep. De Vrije Universiteit Brussel heeft namelijk aangetoond dat tweetalige kinderen in de leeftijd van 7,5 jaar tot 11 jaar sneller waren in aandachts-, taal- en rekentaken dan hun ééntalige leeftijdsgenoten. Bovendien presteerden kinderen die van huis uit tweetalig waren, opvallend beter dan de zogenaamde schooltweetaligen. Wellicht een mooie reden om de groeiende tweetalige wereldbevolking een duwtje in de rug te geven met het invoeren van tweetalig onderwijs!
 
Dit artikel is, onder auspiciën van Mondi,  geschreven door Tara Ubachs verbonden aan Bilingual Kids

lees ook Taalverwerving bij kinderen, deel 1


Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor (toekomstige) eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 19-04-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten