HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Istanbul aantrekkelijkste stad om in vastgoed te investeren

Istanbul is de meest aantrekkelijke stad in Europa om vastgoed te kopen of te ontwikkelen. Op plaats twee en drie volgen respectievelijk Londen en München.

Financieringstekort en regulering vertragen herstel vastgoedmarkt

Istanbul is de meest aantrekkelijke stad in Europa om vastgoed te kopen of te ontwikkelen. Op plaats twee en drie volgen respectievelijk Londen en München. Amsterdam is pas op plaats 21 terug te vinden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Emerging Trends in Real Estate van PwC en het Urban Land Insitute (ULI). Een onderzoek onder 600 internationale beslissers in de vastgoedsector.

Ondanks het enthousiasme voor steden als Istanbul, laat het rapport zien dat investeerders overal in Europa alleen oog hebben voor onroerend goed van topkwaliteit op toplocaties met de sterkste huurders. De belangstelling voor vastgoed van mindere kwaliteit (secondary property) staat ook in 2011 onder druk.

Geringe impact crisis
In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen het verwachte resultaat met bestaande investeringen in vastgoed, met het aankopen van nieuw vastgoed of met het zelf ontwikkelen van vastgoed. Istanbul staat op de tweede plaats als het gaat om het verwachte resultaat met bestaande investeringen. München bekleedt de toppositie in deze markt. Gaat het om het verwachte resultaat met nieuwe acquisities of vastgoedontwikkelingen, dan staat Istanbul bovenaan. Een snelle stijging na de vijfde plaats in de ranking vorig jaar. Belangrijke achterliggende reden voor deze toppositie is de relatief geringe impact die de economische crisis op de Turkse vastgoedmarkt heeft gehad.

Top-5 vastgoedinvesteringen
Respondenten werden eveneens gevraagd welk type onroerend goed zij voor 2011 als de beste investering zien. Daaruit blijkt dat retail (winkelcentra en winkelstraten) op nummer één staat. Gevolgd door kantoorruimte op twee, huurwoningen op drie en hotels en vastgoed met gemengde functie op plaats vier en vijf. De hoge ranking van kantoorruimte lijkt te contrasteren met de recente berichten over leegstand op de Nederlandse zakelijke vastgoedmarkt. Het gaat hierbij echter om kantoorruimte van topkwaliteit op zakelijke toplocaties. Ook in Nederland blijft er animo voor investering in dergelijke toplocaties. Denk daarbij aan de Amsterdamse Zuid-as.

Amsterdam onderaan de ranglijst
Net als in andere jaren, staat Amsterdam ook dit jaar weer laag op de ranglijsten. Als het gaat om de verwachtingen van Amsterdam voor bestaande investeringen, dan staat onze hoofdstad op plaats 21 (van de 27) tussen steden als Rome, Brussel en Madrid. Kijken we naar de aankoop of ontwikkeling van nieuw onroerend goed, dan staat Amsterdam op de 19e plaats. Op de laatste plaats eindigden dit jaar Athene en Dublin.

Financieringstekort en regulering vertragen herstel
Hoewel herstel in aantocht is, wordt deze geremd doordat de vastgoedmarkt beduidend complexer is geworden. “Dat komt vooral door de huidige druk op bankfinancieringen en de sterk toegenomen regulering. De bereidheid van banken om vastgoed te financieren wordt enerzijds geremd door de Basel III regelgeving, maar ook door de omvang van bestaande financieringen van commercieel vastgoed”, aldus Jeroen Elink Schuurman, verantwoordelijk voor de vastgoedpraktijk van PwC. “Hiermee is het enorme bedrag van Euro 960 miljard gemoeid. Waarvan een derde betrekking heeft op de financiering van vastgoed van mindere kwaliteit (secondary property) dat met een hoge ratio is gefinancierd”. Daarnaast bestaat de verwachting dat nieuwe partijen – zoals verzekeringsmaatschappijen - in de markt zullen stappen als verschaffers van vreemd vermogen. Hier tegenover staat is dat verstrekkers van eigen vermogen zoals institutionele beleggers en private equity dit jaar naar verwachting hun weg terug zullen vinden naar de onroerendgoedsector.”

Naast het uitdagende financieringsklimaat worden vastgoedondernemers ook geconfronteerd met een veelheid aan nieuwe regelgeving zoals Solvency II, Basel III, AIFMD en IFRS lease accounting. “Deelnemers aan het onderzoek geven aan dat dit enerzijds zal leiden tot hogere managementkosten voor de belegger en anderzijds tot het verdwijnen van kleinere asset managers”, licht Elink Schuurman toe. “De vastgoedmarkt is dermate complex geworden dat vooral kleinere spelers niet kunnen voldoen aan de nieuwe eisen dan wel de toenemende managementkosten niet zelfstandig kunnen dragen. Om de nieuwe meer gecompliceerde marktsituatie mede als gevolg van de nieuwe regelgeving het hoofd te kunnen bieden, moeten marktpartijen meer investeren in gespecialiseerd personeel.”

Bron: PricewaterhouseCoopers


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 11-02-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten