HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Illegale huizenbezitters worden aangepakt

In Salzburgerland is op korte termijn een wetswijziging te verwachten waarbij de illegale huizenbezitter zal worden aangepakt.

Het is de Salzburger een doorn in het oog dat hun land door Duitsers en Nederlanders in strijd met de wettelijke voorschriften in bezit wordt genomen. Het gaat hier om de huizen die geen Zweitwohnung – bestemming hebben. De regering van Salzburgerland en de gemeenten hebben zich met de tekst van een zogenaamde Novelle, de wetswijziging, akkoord verklaard.

Zowel de gemeenten als het Land Salzburg zal nu versterkte en gerichte controle gaan uitoefenen. Hiervoor geeft de wet hen ook bevoegdheden die men voorheen niet had, zoals het kunnen opvragen van gegevens bij elektriciteitsmaatschappijen, telefoonmaatschappijen, Kadaster et cetera. Daarnaast is de huizenbezitter verplicht te kunnen bewijzen dat hij aan de voorwaarden voldoet.

De sanctie op het niet voldoen is een boete oplopend tot 40.000 euro per overtreding en simpelweg gedwongen verkoop middels een veiling van het vakantiehuis. De wetgeving geldt in feite met terugwerkende kracht .

Tip 1
Kijk na of u destijds bij de aankoop van de woning goed geïnformeerd en geadviseerd bent door de makelaar en/of degene die de overeenkomst heeft gemaakt. Het niet op de hoogte stellen van de koper brengt aansprakelijkheid voor de ontstane schade met zich mee. Schade is er zeker omdat de prijs van uw eigendom behoorlijk in waarde zal zakken of nu al gezakt is.

Tip 2
Kijk of u genoeg bewijzen hebt om aan te tonen dat u wel aan de eisen voldoet.

Tip 3
Laat, bij voorkeur niet bij degene die u bij de aankoop begeleid had, controleren wat de bestemming is van uw huis.

Slotwoord
Het is voor de huizenbezitters belangrijk nu precies te inventariseren wat bij hen de situatie is. Mogelijk zijn er inderdaad oplossingen denkbaar die echter per individu uitgezocht moeten worden vanwege de sterk feitelijke aard.
Als uit de praktijk blijkt dat kopers bewust niet volledig werden ingelicht, zouden de betreffende adviseurs dus aansprakelijk gesteld kunnen worden. In sommige gevallen kan de procedure zelfs in Nederland worden gevoerd. Op dit moment lopen een aantal van deze procedures in Nederland. Bewust in Nederland omdat daar de rechter naar mijn mening objectiever is. Het internationale privaatrecht en verdragen spelen hier dus ook een grote rol.

Deze bijdrage is mede mogelijk gemaakt door mr. Stephan Wijnkamp namens
Kanzlei Dr. Stephan Wijnkamp.

Lees ook:
Nieuwe wetgeving en verscherpt toezicht
Aangifte tegen tweedehuisbezitters in Oostenrijk
De praktijk van het kopen van een huis in Oostenrijk
 (deel 1)
De praktijk van het kopen van een huis in Oostenrijk (deel 2)



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 31-01-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten