HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Hoogtepunt van het jaar in Griekenland

"Overal om mij heen ruik ik verbrand hout en zie ik witte rookpluimen. Tijdens de olijfoogst worden de bomen gesnoeid en de takken in alle olijfgaarden opgestookt."

Als een god in Griekenland

"Overal om mij heen ruik ik verbrand hout en zie ik witte rookpluimen naar boven stijgen. Tijdens de olijfoogst worden de bomen gesnoeid en de takken in alle olijfgaarden opgestookt." Edwin en Sylvia van Staden besloten in 2008 om in de Griekse Peloponnesos een rustig gelegen villa te kopen op loopafstand van zee. Edwin van Staden vertelt over hun ervaringen en over de charmes van dit gebied.

"Vanuit het raam in onze Brabantse boerderij, zie ik de sneeuwvlokjes dansend naar de bevroren grond dwarrelen. De krant zegt dat het -9 graden is, maar dat het zal aanvoelen als -14. Ik denk dat ze gelijk hebben. Een webcam op luttele kilometers van onze 'Villa van Staden' in Griekenland, laat op Internet live-beelden van het haventje van Finikounda zien. Het zonnetje schijnt, de muren van de witte huisjes rond het haventje contrasteren fel tegen de blauwe lucht en de temperatuurmeter geeft aan dat het in de schaduw 22 graden is. Boven nul wel te verstaan. Het is december…

Kantoor aan het zwembad
de opgevangen olijvenTwee weken geleden kwam ik terug van een verblijf van een maand in ons tweede huis. Met een PDA, VoIP en een lokale dongle, kun je immers bijna overal werken. Terwijl in Nederland halverwege november de Sinterklaas-etalages zijn ingeruimd en de eerste kerstdecoraties hun opwachting maken, bereiden de Grieken zich voor op een heel ander hoogtepunt; de olijfoogst!

Overal om mij heen ruik ik verbrand hout en zie ik witte rookpluimen naar boven stijgen. Tijdens de olijfoogst worden de bomen gesnoeid en de takken in alle olijfgaarden opgestookt. Bij ons Griekse huis staan 21 olijfbomen in diverse maten en bij enkelen daarvan, rijp voor de oogst, hangen de takken zwaar door van de Koroneiki olijven. Dit zijn kleine olijfjes die veel olie in zich verbergen. De andere bomen zijn als het goed is volgend jaar weer aan de beurt.

Bami met Pindasaus
Een lokale Griekse familie helpt met de oogst. Eerst worden onder de bomen grote groene netten uitgespannen. De bijna 70-jarige vader snoeit de bomen met een deskundigheid die langjarige ervaring verraad. Zoon Kostas en ik slaan onder de heerlijk warme zon de olijven met stokken uit de takken. De olijfjes springen vrolijk meters weg, maar de netten doen wat van hen wordt verwacht.

Villa van StadenHet blijkt ondanks het geringe aantal bomen toch behoorlijk veel werk te zijn, daarom wordt op dag twee een machine uit de zeer oude doorgeroeste pick-up van de familie geladen. Het is eigenlijk niets anders dan een veredelde trechter met een ronddraaiende bus met uitsteeksels erop. Als de takken erop worden geslagen, zorgen de uitsteeksels ervoor dat de olijven van de takken afkomen. Dat scheelt een hoop werk. 's Middags genieten de Grieken zichtbaar én hoorbaar van de Grieks-Nederlandse lunch die voor ze klaar is gemaakt. Griekse salade (Choriatiki), uitsmijters en bami met pindasaus. Uiteraard alles weggespoeld met een heerlijke lokale wijn.

Koude persing
Na twee dagen van snoeien, netten verleggen en olijven uitslaan, hebben we jutebalen vol met olijven bijeengebracht, die we in de avond naar een olijfpers brengen in Methoni. De traditionele koude persing neemt ruim twee uur in beslag en trots dopen we stukken vers brood in de lauwe olijfolie die in de grote kuip stroomt. De smaak is ronduit fantastisch! Naast de pers is een kleine boomgaard waar we een verse citroen plukken en samen met wat zeezout sprenkelen over stukken brood met de olie. Natuurlijk ontbreekt ook hier de lokale rode wijn niet die van de persing een nog feestelijker gebeurtenis maakt.

Sinterklaas vieren in Nederland? Vergeet het maar! Volgend jaar ga ik gewoon weer in de heerlijk warme Griekse zon de olijfoogst doen bij ons prachtige plekje in de Peloponnesos."

bron: Edwin van Staden

Vorige columns
Deel 1: Leven als een God in Griekenland
Deel 2: Genieten in het land van de Goden

Landendossier  
Landendossier Griekenland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Griekenland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.



Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-12-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten