Hindernissen en water
Mark van Asselt vertelt in deze column over zijn ervaringen met het verbouwen en het in typisch Catalaanse stijl herstellen van zijn boerderij.Column: Pelgrimsroute in Cataluña
Mark van Asselt en zijn vrouw kochten vijf jaar geleden een huis in Montbrio del Camp, nabij het Spaanse Tarragona. In juli 2009 kochten zij een oude boerderij ('finca') in Cambrils met 25.000 meter grond. In deze column vertelt Van Asselt over het verbouwen van de boerderij in typisch Catalaanse stijl en de ervaringen met de Spaanse autoriteiten. Hier leest u het vijfde deel: 'Hindernissen en water'.
“Onze inspanningen om een CO2-vrije finca plus masia in te richten vertoont beslist trekken van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella: aanzienlijke hobbels en een veelvuldig door de knieën gaan voor het goede doel.
De Picos de Europa zijn het puntige gebergte waar de pelgrims over heen moesten richting Santiago. Wij meenden dat met het verkrijgen van de vergunningen voor het Proyecto de Actividades voor een casa rural (een soort business plan), voor de verbouw van de masia, en het akkoord van het Colegio de Arquitectos de Cataluya op de verbouwingstekeningen de meeste Picos wel genomen waren. Het aanvragen van de bouwvergunning leek niet meer dan het versturen van de 21 bouwtekeningen in viervoud naar de Ajuntament.
Lobbyen
Toen wij veronderstelden dat de aanvraag was ingediend bleek echter nog er nog een aparejador (technisch architect) gevonden en benoemd te moeten worden. Deze tekent af op de kwaliteit van de gebruikte materialen en uitvoering van de bouwtekeningen. Wij waren met dit fenomeen bekend doch niet met de timing van zijn aanstelling noch met zijn honorarium - drie tot vijf procent van de aanneemsom. Een aanslag op ons budget, ook al vanwege het 4 procent registratierecht op elke verbouwing die de vervanging van een deurklink overstijgt. Wij zouden iets on-Spaans moeten gaan doen, lobbyen bij de gemeente bijvoorbeeld. Maar bij wie? Wordt vervolgd.
Op de knieën door de finca
Al doende leert men: er is wèl een pomp om het grondwater in de balsa, een waterreservoir van 240 m3, te pompen, maar de beregening van de boomgaard werkt slechts op de waterdruk van de balsa zelf. Via een simpele verticale schuif. Na weken zoeken werd ons dit terloops verteld door de picador die zich verbaasde dat wij de beregening niet gebruikten. Het leek bijzonder simpel.
Een rietje per boom
In momenten van uiterste devotie wilden pelgrims nog wel eens op de knieën verder gaan, richting Santiago. Zo ook wij, toen bleek dat de beregening een jaar lang niet was gebruikt. De beregening is een waterleiding vanuit de balsa met 40 aftakkingen, die via druppelrietjes elke boom van water voorzien. Veel rietjes bleken verstopt met zand, wat slechts op te lossen is door elk verstopt rietje door te blazen. Minimaal een rietje per boom, vierhonderd bomen; wat doen die Olandeses daar twee dagen op hun knieën onder de olijfbomen? Maar toen ook nog wat kranen en stukken leiding waren vervangen en de schuif weer open ging waren onze olijfbomen eindelijk voorbereid op de warme zomers in Cambrils."
Deel 6: Bezint eer ge begint
bron: Mark van Asselt
Deel 1: Het begin
Deel 2: De Aanloop
Deel 3: Romantiek met randvoorwaarden
Deel 4: Een overvloedige natuur
Naar het overzicht met columns
Landendossier | |
Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Spanje | |
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend! |
Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.
Datum: 16-06-2010
Terug naar overzicht