HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Trouwen tussen de olijfbomen

Het runnen van een bed & breakfast geeft zeker voldoening als de gasten het naar hun zin hebben, de romantiek van de relatie wat oppoetsen, of vaker nog, zichtbaar ontstressen.

Column: Pelgrimsroute in Cataluna


Het gezin Van Asselt is jaren bezig geweest met de realisatie van een eigen casa rural in Spanje. Na jarenlang in de ban te zijn geweest van het verkrijgen van vergunningen en onverwachte grillen van de lokale ambtenarij, werden er in de afgelopen weken onder andere een paar honderd bruiloftsgasten ontvangen voor maar liefst drie bruiloften. Ook daarvoor leent de casa rural zich prima.

"Een groot succes, drie huwelijksfeesten (bodas) in september op onze mooie finca met gemiddeld 100 gasten. Prachtig weer, professionele catering en emotionele momenten tussen de olijfbomen bij het uitwisselen van de ringen. De megadecibellen van de muziek zijn voor onze buren, schapen, geen punt. Grootste verschillen met Nederland: geen ceremoniemeester, wel een weddingplanner, dus een beslissingsvacuüm, en iedereen betaalt aan het bruidspaar zijn eigen kosten, tussen de 100 en 150 euro per persoon, waardoor niet iedereen graag een uitnodiging ontvangt. De eerste aanvraag voor 2015 is inmiddels binnen. Zegt het voort, trouw bij ons. We ontvingen ook de eerste golfers, die keus hebben uit zes banen, èn, golfers komen ook buiten het hoogseizoen.

Romantiek
Het runnen van een bed & breakfast geeft zeker voldoening als de gasten het naar hun zin hebben, de romantiek van de relatie wat oppoetsen, of vaker nog, zichtbaar ontstressen. Een wichelroededeskundige ontdekte twee brede energiebanen onder ons huis. Je kunt er geen lamp op aansluiten maar de spreekwoordelijke batterij opladen, dat blijkt prima te gaan.
Maar, er is weinig romantiek aan de was van zes kamers, of inkopen doen voor het ontbijt van veertien gasten. Een perpetuum mobile zeg maar, net als de gang naar het stort met het gesorteerde afval, want vuilnis wordt niet opgehaald. De bezetting maakt ook een groot verschil bij het serveren van het ontbijt. Als alle kamers bezet zijn, is er doorlopend werk tijdens het ontbijt, als er maar twee kamers bezet zijn, is dat anders als de eerste kamer om negen uur aanschuift en de tweede om half elf. Patience!

This e-Speen (of Spanje is anders)
De foto is helaas niet ge-photoshopped. De arbeidswetgeving schrijft voor dat een werknemer A op een ladder kan werken mits werknemer B de ladder vasthoudt zodat passanten deze niet omverlopen. Maar ook binnenshuis? Werknemer B heeft zonder mankeren twee uur lang de ladder vastgehouden in onze woonkamer. Een comfort stop zoals de Engelsen zo mooi verwoorden, van de vasthouder leidt tot afdalen van werknemer A totdat B weer terugkeert. Stof tot nadenken en voor anekdotes bij de open haard.

Fiscaliteit en emigratie
Emigratie en dus belastingplicht in Spanje, maar voor een deel toch ook nog in Nederland met onze pied-à-terre zoals dat zo mooi heet, afschrijving van het pand en de inventaris, en, voor een wat rustiger moment, de successieplanning naar Spaans recht. Hoe goed voorbereid je ook uit Nederland vertrekt, fiscale verrassingen zijn niet uitgesloten, integendeel, het is alleen het tijdstip waarop ze voorvallen dat onzeker is. Vertrouw daarom niet op de lokale adviseur in het dorp, maar raadpleeg voor de grote lijnen een adviseur in bijvoorbeeld Barcelona.

De Spaanse slag
Een hoofdstuk in ons verbouwingsdagboek is inmiddels gewijd aan opkomende gebreken oftewel ‘de Spaanse slag’ bij de bouw. Van Asselt senior die via een ladder door een zeer klein badkamerraampje op de eerste etage klimt om een afgebroken slot uit te zagen, voor de tweede keer. Klaterend applaus en bewonderende blikken van echtgenote en gasten, Volgens de timmerman een kans van 1 op 100.000. De statistiek zal er nu wel anders uitzien. What’s next?

Sympathiek

Nederlanders nemen zich vaak erg serieus, de Spanjaarden hebben een sympathieke zelfspot over zich. Het grapje dat Afrika bij de Pyreneeën begint kreeg een actuele wending over de Whatsapp: het nieuws dat het Ebola virus nu ook Noord-Afrika had bereikt werd geïllustreerd aan de hand van een gearceerd Iberisch schiereiland. Mooi toch, nee, we gaan hier voorlopig echt niet weg.
Zeker ook als Nederland weer een naheffing krijgt van ruim 600 miljoen uit Brussel, terwijl Spanje al klaar staat om te incasseren omdat hier de economie niet op orde komt. We zijn terecht verhuisd."

Deze column is geschreven door Mark van Asselt.

Deel 1: Het begin
Deel 2: De Aanloop
Deel 3: Romantiek met randvoorwaarden
Deel 4: Een overvloedige natuur
Deel 5: Hindernissen en water
Deel 6: 'Bezint eer ge begint'
Deel 7: Spaanse ambtenarij
Deel 8: Gedeelde verantwoordelijkheid
Deel 9: Aan het werk herkent men de vakman
Deel 10: De helling wordt steiler
Deel 11: Het einde der dagen
Deel 12: Tweede olijfoogst en grote stappen
Deel 13: Kafka of een cursus communiceren
Deel 14: Showstoppers Fecsa
Deel 15: Vertrouw op je reis, wandel maar door 
Deel 16: Spanje: Land van vergunningen 
Deel 17: Halverwege op onze pelgrimsroute 
Deel 18: Afrika begint onder de Pyreneën 
Deel 19: Het domino-effect 
Deel 20: In het zicht van de haven 
Deel 21: De ziel gaat te voet
Deel 22: Fluiten in het donker
Deel 23: Met blijdschap geven wij kennis
Deel 24: We heffen het glas
Deel 25: Voortschrijdend inzicht: Fiesta op zijn Spaans
Deel 26: Nieuws onder de Mediterrane zon
Deel 27: Onbekende horizon
Deel 28: Spanje en Europa
Deel 29: Van spectaculaire oogst tot onafhankelijk Catalonië
Deel 30: Meer duidelijkheid maakt meer vrienden
Deel 31: Fiesta Bandera 
Deel 32: De laatste bouwvakker 
Deel 33: Gaandeweg meer begrip 
Deel 34: Je zal hier maar wonen!
Deel 35: Nog niet helemaal gewend in Spanje
Deel 36: Een sublieme plek 
Deel 37: Niet alleen in discussie met de overheid 
Deel 38: Groentetuin en ruileconomie 
Deel 39: Onze eigen Camino de Santiago 
Deel 40: Leercurve in de hotellerie 
Deel 41: Trouwen tussen de olijfbomen
Deel 42: Inburgering in onvoorspelbaar Spanje
Deel 43: Smart Cambrils
Deel 44: Kassa en spiering
Deel 45: Kan niet waar zijn!
Deel 46: Seizoensarbeid in Cataluna
Deel 47: Toch een beetje thuis
Deel 48: Terugblikken en vooruitkijken
Deel 49: Alsof de duvel ermee speelt
Deel 50: Charmed by your presence
Deel 51: Spanje is een belastingparadijs voor ingezetenen
Deel 52: Lokale gewoontes
Deel 53: Cambrils in oorspronkelijke staat 
Deel 54: Mooie erkenning voor Bed & Breakfast in Cambrils 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 04-11-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten